середу, 20 березня 2019 р.

Операція «Первоцвіт»



Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації закликає всіх  долучитися до проведення операції «Первоцвіт – 2019»!

Закликаємо всіх мешканців району відмовитись від збирання та придбання рослин, занесених до Червоної книги України, не стимулювати недобросовісних осіб, які протиправно реалізовують червонокнижні первоцвіти. Цим ви збережете природне надбання країни для майбутніх поколінь.
Щороку у весняний період триває масова торгівля ранньоквітучими видами рослин, в тому числі занесених до Червоної книги України, які є рідкісними і перебувають під загрозою зникнення. Висока декоративність та ранній термін цвітіння таких видів рослин як підсніжник складчастий, білоцвіт весняний, цикламен Кузнєцова, шафран Гейфелів, шафран кримський, шафран весняний та інші призводить до того, що збут цих рослин виходить далеко за межі ареалу їх зростання. Ці об’єкти рослинного світу вивозяться у великі міста України, Словаччини, Угорщини та Росії. Масове збирання ранньоквітучих видів рослин призводить до знищення популяцій їх окремих видів.
Задля збереження видів рослин, занесених до Червоної книги України, Мінприроди щороку ініціює проведення операції «Первоцвіт», метою якої є запобігання протиправному збиранню, продажу та вивезенню за межі України рідкісних видів рослин. До цієї акції залучаються державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища, працівники територіальних органів Національної поліції та лісової охорони, громадські організації, засоби масової інформації.
Нагадуємо, що відповідно до діючого законодавства, за порушення порядку придбання і збуту об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України або за порушення вимог щодо охорони таких видів рослин, знищення або незаконне вилучення їх з природного середовища передбачена адміністративна відповідальність та нараховується шкода, яка іноді тягне за собою й кримінальну відповідальність.
          Закликаємо усіх громадян бути свідомими і не губити дикоростучі рослини лише задля насолоди їх запахом і красою. Краще
зробіть  пам’ятне фото на фоні квітів, не зриваючи їх.
Будь ласка, не купуйте первоцвіти, адже цим ви лише стимулюєте їх знищення в майбутньому!