четвер, 28 березня 2019 р.

36 обласний зліт юних краєзнавців та активістів музеїв при закладах освіти


У період з 13 до 15 березня 2019 року в м. Полтаві був проведений 36 обласний зліт юних краєзнавців та активістів музеїв при закладах освіти. Вихованці гуртка будинку дитячої та юнацької творчості «Юні музеєзнавці» Овсій Ліза та Тригубенко Максим, учні 8 класу Салівської ЗОШ І-ІІІ ступенів разом із керівником гуртка Сорокою Валентиною Миколаївною взяли участь у зльоті.
Чарівна душа нашого великого і стародавнього народу, його віковічний дух зафіксовані в безцінних скарбах – традиційних оберегах української хати – нашого музею «Світлиця духовності». Цього разу юні музеєзнавці зосередили увагу на дослідженні дитячої української колиски «Дитяча колиска у хвилях людського життя» і презентували в творчій майстерні  «Фольклор і етнографія», де отримали перше місце.
Колиска є символом душевності родини, затишку та спокою, наступності поколінь. Це не тільки символ, а й образ: батьківська оселя – це також колиска, яка виколисала нас як людей, і школа, - яка виколисала наші знання, і Вітчизна – колиска нашої честі і гідності, і Земля – колиска нашого життя, і церква – колиска нашого духу; Київська Русь є спільною колискою російського, українського і білоруського народів. Отже, з колиски розпочинається наше життя. І залежно від того, в які хвилі людського життя потрапляє колиска-оберіг, така й буде доля. Т.Шевченко писав: «Нічого кращого немає, як тая мати молодая, з своїм дитяточком малим...».
Під час виставки «Досягнення юних краєзнавців та активістів при закладах освіти» учасники представили матеріали, що висвітлюють пошуково-краєзнавчу роботу гуртківців.
У рамках акції „Подаруй частинку тепла” підготували обереги, листівки, подарунки нашим воїнам – учасникам Операції об’єднаних сил.

Захід сприяв вихованню в учнів патріотизму, формуванню національної самосвідомості, пропаганді досвіду краєзнавчої роботи, волонтерської діяльності. 






         Підготували:
                                                    Сорока Валентина Миколаївна, керівник гуртка ""Юні музеєзнавці,
Гончар Любов Миколаївна, методист БД та ЮТ