понеділок, 14 травня 2018 р.

Знай, люби, бережи!




Щороку 22 травня увесь світ відзначає Міжнародний День біорізноманіття (International Biological Diversity Day), проголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 2000 році на честь прийняття 22 травня 1992 року Конвенції про біорізноманіття. Конвенція про біорізноманіття – міжнародна угода щодо збереження біологічного різноманіття. Вона розроблена та прийнята для відповіді на всі загрози біорізноманіттю та екосистемним послугам, включаючи загрози від зміни клімату, шляхом наукових досліджень. У 1995 році Україна ратифікувала конвенцію про біологічну різноманітність, узявши при цьому на себе ряд зобов'язань, у тому числі зобов'язання по розробці національної стратегії по збереженню екосистем.

За останні 100 років людина знищила більший обсяг органічної продукції, ніж було створено за сотні мільйонів років. Людина споживає приблизно 30% фотосинтезированной продукції, що веде до знищення біомаси, опустелювання та ін. При такому інтенсивному освоєнні і знищення людиною біоти диким тваринам не залишається їжі для існування, а диким рослинам - простору для відтворення. За наявними даними при втраті 50% екологічного простору зникає 10% видів. Найбільш яскраві приклади знищення біоти - винищення лісів, перетворення природних рослинних покривів на сільськогосподарські та інші угіддя. Масштаби знищення лісів колосальні: за 10 тис. років ліквідовано майже половина лісів на Землі. Нині вирубка лісів йде темпами 50 га за хвилину. Під загрозою знаходяться рідкісні види, які мають колекційною цінністю. До числа інших причин відносять вплив з боку інтродукованих видів, погіршення кормової бази, цілеспрямоване знищення з метою захисту сільського господарства і промислових об'єктів.
В Білецьківському НВК на велика увага приділяється охороні довкілля. Екскурсії, тематичні години, години спілкування зобов’язують молоде покоління пильно дивитись у майбутнє . Зростаюче споживання ресурсів, зневажливе ставлення до видів і екосистем, недостатньо продумана державна політика в галузі експлуатації природних ресурсів, нерозуміння значущості біологічного різноманіття та зростання чисельності населення Землі призведе до екологічної катастрофи.
Вибір на користь збереження біорізноманіття - це етичний вибір. Людство є частиною екологічної системи планети, і тому вона повинна дбайливо ставитися до біосфері, як до вічної і неминущої цінності, а збереження біорізноманіття - одна з умов його стійкості і благополуччя.




Підготувала Вальчук А.Р., учитель Білецьківського НВК