четвер, 22 березня 2018 р.

Всеукраїнська акція «День зустрічі птахів»

 

Поки жити планета ця буде,
поки світ ще в полоні краси,
бережіть птахів, добрі люди,
хай чарують нас їх голоси.
 Птахи виконують важливу біологічну, економічну, соціальну та культурну роль в усьому світі за рахунок своїх екологічних функцій та як джерело економічного прибутку, продуктів харчування й естетичного задоволення. Території, що характеризуються багатством угрупувань птахів, дозволяють використовувати їх, як індикаторів усього біорізноманіття.
Де б не мешкали птахи, вони заслуговують на те, щоб люди постійно дбали про них та жили в гармонії з крилатими сусідами.  Основна причина, через яку їм загрожує вимирання, — зникнення необхідних для їх  існування біотопів. Дуже важливо охороняти не лише самих птахів, але й місця їх проживання.  Особливо в наш час, коли людина приносить в природу зміни, часом необоротні.
Вивчення птахів  нашої місцевості  з метою проведення обліків у природі та  спостереження за ними розпочато цьогоріч із запізненням  через пізню весну.  Провівши обстеження села Маламівка та прилеглої лісосмуги,  ми приступили до виявлення видового складу місцевих птахів, розвісили штучні гніздівлі, годівнички.  
 Продовженням  природоохоронної роботи є участь  педагогічного колективу та учнів 1 -11 класів Білецьківського НВК у  Всеукраїнській акції   «День зустрічі птахів». Акція передбачає широке залучення учнівської молоді  до сучасних проблем   приваблювання та охорони перелітних птахів у період їх повернення із зимівлі до рідного краю.
         Учнівський колектив відповідально віднісся  до практичної діяльності у проведенні робіт по приваблюванню птахів. Учні молодших класів з осені заготовили корм (насіння рослин, сухий хліб).  Виготовлено 24 годівнички, які  розміщені на території шкільного дендрарію та біля житлових будинків.  Організована  регулярна  підгодівля птахів і спостереження за видами та їх кількістю.
        У номінації «Найкращий організатор біологічних свят» взяли участь класоводи  Гончар Т. В. (4 – Б кл.) та Граб Т. М. ( 4- А клас).  22 березня з учнями 4- А класу проведено заняття   «Зимова казка» (  класовод  Граб Т. М.) та  свято «Весну закликаймо, птахів зустрічаймо!»  з учнями 4-Б класу  (класовод   Гончар Т. В.).