понеділок, 19 березня 2018 р.

Людина, яка відкрила планету




19 березня  в Білецьківському НВК  для учнів 9 – 11 класів проведені учнівські читання   на тему  «Людина, яка відкрила планету», присвячені  155 річниці з дня народження видатного вченого, громадського і державного діяча , педагога  й академіка  В.І.Вернадського.
В.І. Вернадський був видатним вченим кінця 19  початку 20 століття. Дослідження науковця випередили свій час, а його ідеї багато в чому були пророчими. Різнопланова творча спадщина В. І. Вернадського є суттєвим внеском у розвиток наукового світогляду, сучасної наукової картини світу.
Володимир Іванович був основоположником вчення про біосферу і ноосферу, наук біохімії, геохімії, автором закону біогенної міграції атомів. Він розмірковував над космічним розвитком людства. А в 40 – х роках минулого століття В. І. Вернадський працює над створенням ядерної енергетики.
В.І. Вернадський  своєю генеалогією, науковою, організаторською діяльністю тісно пов'язаний з Україною. Двадцять  вісім років свого життя присвятив Полтавщині. З 1890 року В.І. Вернадський працював у складі експедиції,очолюваної професором Петербургського університету В.Докучаєвим, яка досліджувала грунти та геологічну будову Полтавського та Кременчуцького повітів.  
« Десятиліттями і цілими століттями  будуть вивчаться і поглиблюватимуться його ідеї, а в працях відкриватимуться  нові сторінки, які ставатимуть джерелом нових пошуків. Багато дослідників наснажуватимуться…. геніальною творчою думкою; молодим  поколінням він повсякчас буде  вчителем у науці та яскравим взірцем плідно прожитого життя» -  Геохімік Олександр Ферсман
Статтю підготувала Вальчук А.Р., учитель Білецьківського НВК