пʼятницю, 26 квітня 2019 р.

І (районний) етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри ,,Сокіл”(«Джура»)



25 квітня 2019 року в селі Садки Кременчуцького району проведено І (районний) етап Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри ,,Сокіл”(«Джура»).
Метою гри є формування в учнівської молоді патріотичної свідомості, національної гідності, готовності до виконання громадянського та конституційного обов’язку.
Головне завдання "Джури" – створити здорові системи всередині школи, де старші діти передають осягнуті цінності молодшим. Основне завдання – не взути всіх в берці, вишикувати рядами з автоматами і навчити стріляти, а згуртувати і виховати.
Основними гаслами "Джури" є: "Мудрість, шляхетність і відвага".
Формат гри запозичено в пластунів: треба зацікавити старших дітей, які потім самі долучать інших, будуть їм допомагати, вчити і виховувати.    Має спрацювати принцип самоврядної структури . У класах створюється рій, в школі – курінь, в який входять кілька роїв старшокласників і середнячків, в них є своя рада, вони самі планують заходи, діти гуртуються, вчаться приймати рішення і нести відповідальність за них.
Цього разу на гру з’їхалися рої усіх восьми закладів загальної середньої освіти Кременчуцької районної ради  й рої Пришибської та Новознам’янської сільських рад. Змагання і конкурси проводилися серед роїв старшої та середньої вікових груп окремо.
Особливістю цьогорічної гри було те, що вона носила більше військово-спортивний характер. До програми змагань вперше включені такі види, як «Метання учбової гранати» та «Спортивні змагання».
Конкурс «Впоряд» проходив у вигляді демонстрації навичок зі стройової підготовки.
Керівник громадської організації "Координаційний центр об'єднань ветеранів АТО"  Поляков Володимир Юрійович показав для учасників гри «Сокіл»(«Джура») виставку експонатів музею АТО, що працює у нашому місті. Змагання «Стрільба з пневматичної гвинтівки» уже п’ять років поспіль допомагають провести козаки Потоцької сотні на чолі з Пташинським Костянтином Івановичем. У цьому році практичні заняття з основ військової допомоги провели представники Кременчуцького об'єднаного міськрайонного військового комісаріату (військовий комісар Сушко Роман Володимирович), навички з надання першої медичної допомоги показали козаки Потоцької сотні.
Під час гри проведені змагання на «Козацькій смузі перешкод». Комплексна командна гра «Пластун» включала краєзнавчі завдання на ділянці маршруту.
Під час інтелектуального конкурсу «Відун» учасники показували свої знання з історії України, а мистецького – «Ватра» презентували свій рій у різних жанрах.
Під час гри проведено дві добрі справи. Діти під керівництвом представниць «Координаційного центру об'єднань ветеранів АТО» Ніколаєнко Олени та Сапко Тетяни сплели маскувальну сітку, а також привезли продуктову гуманітарну допомогу для воїнів роти «Кременчук», які прямо на заході були передані її представникам.
Під час відкриття гри «Сокіл»(«Джура») відбувся урочистий марш-хода роїв з виконанням  маршу на слова Олеся Бабія «Зродились ми великої години», а також виконання  Державного  гімну  України.
Переможцями гри у старшій віковій групі став рій «Хортиця» Білецьківського НВК, виховники Левицький Сергій Миколайович та Донцова Тетяна Василівна, який представлятиме Кременчуцький район 16-20 травня у обласному етапі гри в с. Вельбівка Гадяцького району.
Призери цього річної гри – рої «Потік»  Потоківської (виховники Кошман Ірина Михайлівна, Ухналь Людмила Дмитрівна)  та «Сагайдачний» Пришибської ЗОШ І-ІІІ ступенів (виховники Нехайчук Поліна Вікторівна, Дем’янов Станіслав Михайлович).
У середній віковій групі перше місце виборов рій «Соколи» Новознам’янського НВК (виховники Гончаренко Валентин Олександрович та Рогожина Лариса Олексіївна), друге – рій «Патріот» Чечелевської ЗОШ І-ІІ ступенів (виховники Чередник Ірина Ярославівна та Литвиненко Сергій Володимирович), третє – рій «Джура» Ялинцівського НВК (Таранець Ірина Олександрівна та Демиденко Віталій Миколайович).
Підготувала: директор БД та ЮТ Васильєва Т.М.