середу, 25 квітня 2018 р.

Успіх у МАНі - перша сходинка до еліти національної та світової науки!



Весь Київ буяє первоцвітом весняних дерев, кущів і ранніх квітів, а у столиці зібралася креативна учнівська молодь зі всієї України виборювати звання найкращих у 64 галузях наукових знань. Саме стільки секцій у дванадцяти наукових відділеннях МАН представлено на фінальному етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук України.
Урочисте відкриття конкурсу відбулося 19 квітня під гостинним дахом Центру культури і мистецтв Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».
Відкрив урочисту частину конкурсу після оголошення вітальних слів Президента України Петра Порошенка знаковою промовою президент Малої академії наук України, академік Національної академії наук України Станіслав Довгий.

– Конкурс цього року визначальний і має свої особливості. Цьогоріч він присвячений століттю Національної академії наук України…Мала академія наук – єдина наукова організація за часів незалежності України для творчих обдарованих дітей, яка має такий високий статус… ми зможемо і надалі гідно представляти Україну на міжнародній арені, – запевнив Станіслав Олексійович.
На відкритті вперше виступив Прем′єр-міністр України  Володимир Гройсман.
 - Я пишаюся вами, як і ваші рідні і близькі, і насправді коли розумієш, які ви проходите випробування, скільки зусиль докладаєте, щоб відкрити той талант і можливості, ті обставини складають усе найкраще, що мають у житті, щоб кожен із вас був успішним.
Зі словами подяки виступила Міністр освіти та науки України Лілія Гриневич, яка  по-материнські щиро зичила успіху і збагачення новими друзями, ідеями і знаннями.
Виступ французького імунолога і цитолога, лауреата Нобелівської премії з фізіології і медицини 2011 року Жюля Оффмана викликав гучні оплески
  Це дуже велике, неймовірне досягнення для вас, що ви тут. Саме за останні роки стало можливим лікувати рак, різні захворювання. Практичні результати завжди виходять з фундаментальної науки. Зараз є різні досягнення в науці, які допоможуть  вам отримати потрібний результат.
Честь Полтавської області захищала учениця 10 класу Білецьківського НВК  Мулявка Єва.
 Її робота спрямована на  теоретичні дослідження причин та наслідків зникнення природних водних об’єктів, вивчення стану місцевих пересихаючих озер, які дали можливість дійти до головного висновку: людство не може існувати без води, а особливо чистої, що потребує вжиття заходів для збереження її природних джерел. Уперше проаналізована історія функціонування озера Мочинське Білецьківської сільської ради за останнє століття і встановлено зв'язок змін його водного режиму з характеристиками клімату; класична методика дослідження Л. В. Мартинюка дала можливість вивчити основні характеристики озера, здійснити дослідження джерел живлення озера та частково визначити причини його теперішнього пересихання.
Конкурс проходив у три етапи. Наукова робота отримала найвищий бал у секції «Охорона довкілля та раціональне природокористування». У рейтинговому оцінюванні була першою. Знання базової дисципліни у контрольній роботі та науково обґрунтований захист  дали можливість завоювати  третє місце.
 Дослідження краєзнавчої роботи  стали лауреатом ІІ туру краєзнавчої експедиції «Моя Батьківщина-Україна» за 2016–2017 роки ( наказ від 12.12. 2017 н.р.) та  на конкурсі «Всеукраїнський юнацький водний приз 2018», який відбувся 17- 19 квітня в м. Києві   -  нагороджена дипломом.
Учнівський та педагогічний колектив виносить подяку Єві за те, що вона гідно представила Полтавську область на  всеукраїнській арені наук та стала однією з чотирьох призерів команди біологів Полтавщини.
                                                 
                                             Науковий керівник  Вальчук А.Р.





.