четвер, 21 грудня 2017 р.

Перші «ластівки»: навчальний процес у ПДН Проекту «Енергоефективні школи: нова генерація» розпочався!

Як відомо нашим шановним читачам, у цьому навчальному році  загальноосвітні навчальні заклади будь-якого українського міста, селища чи села отримали унікальну можливість взяти участь у соціальному Проекті «Енергоефективні школи: нова генерація» (далі – Проект), який впроваджує Всеукраїнська благодійна організація «Інститут місцевого розвитку» (далі – ІМР) за фінансування енергетичної кампанії ДТЕК. 
У рамках Проекту вперше в Україні відкрито цілодобову безкоштовну онлайн-програму дистанційного навчання (ПДН).
У ПДН учні  6-8 класів можуть опанувати курс за вибором «Основи енергопостачання та енергозбереження». Вивчаючи курс, діти дізнаються, яким чином в їхніх домівках з’являються тепло та світло, скільки вони коштують  і чому їх треба берегти. Розглядаючи теми курсу, учні починають розуміти технічні та фінансові проблеми виконавців житлово-комунальних послуг та усвідомлювати необхідність їхньої підтримки  шляхом економного споживання енергетичних ресурсів і своєчасної оплати за них. Діти вчаться проводити енергоаудит у школі та вдома і розробляють проекти з підвищення енергоефективності шкільних приміщень.

Старшокласники (9-11 класи) мають можливість долучитися до вивчення у ПДН факультативного курсу «Абетка з основ житлово-комунального управління», який сприяє  формуванню ефективного власника житла та становленню учнів як активних та мотивованих учасників житлово-комунальних відносин. Авторська онлайн-гра «Розумний будинок», що не має аналогів в Україні, передбачає, що діти стають співвласниками віртуального будинку (класу). Вивчаючи теми курсу, учні заробляють ігрові гроші, якими вони мають розраховуватися за спожиті житлово-комунальні послуги та можуть витрачати на енергоефективні заходи у своїй віртуальній квартирі чи будинку. За правилами гри діти створюють ОСББ, обирають правління, організовують ремонтний фонд, об'єднуючи ресурси для підвищення енергоефективності свого будинку.
Лідерство, активна життєва позиція, вміння працювати у команді та приймати виважені рішення, житлово-комунальна та фінансова грамотність – все це допоможе учнівській молоді  в подальшому  дорослому житті. 
Обидва навчальні курси схвалені Міністерством освіти і науки України.
На 8.12.17 р. у ПДН вже зареєструвалося понад 470 ЗНЗ із 23 областей України та м. Києва.
Після реєстрації школи мають обрати один чи обидва навчальні курси та почати створення класів, календарних планів  тощо. 
Послідовність дій із відео підказками щодо кожного етапу можна знайти за посиланням  https://www.youtube.com/channel/UC5xJfryvS7cWdAOAqOEB3hg/videos.
За даними ПДН, уже почали створення класів, графіків проходження тем, профілів вчителів та учнів у рамках курсу за вибором «Основи енергопостачання та енергозбереження» 50 зареєстрованих шкіл. Безпосередньо до навчання приступили (пройшли вхідне анкетування, вступний урок  та  перешли до першої теми) 14 шкіл, які створили 17 класів. Тобто в деяких школах проходити курс буде не один пілотний клас.
Аналогічну роботу за  факультативним курсом «Абетка з основ житлово-комунального управління» проводять шість зареєстрованих ЗНЗ. За робочим планом Проекту навчальний процес за цим курсом, розрахованим  на один семестр, має розпочатися у січні 2018 р.

Бажаємо нашим першим «ластівкам» бути першими і надалі!