суботу, 19 травня 2018 р.

Подорож на Устимівську дослідну станцію рослинництва



Складно собі уявити сучасне життя без досягнень науки. Саме завдяки їм людство у своєму науково-технічному розвитку пройшло шлях від перших спроб вивчення світу до космічних польотів у всесвіт. Наука не стоїть на місці, розвиваючись, вона вносить в наше життя все нові й нові технології, які служать на благо людству. Щороку в Україні  в третю суботу травня відзначається День науки. З'явилося це свято в 1997 році у зв'язку з підписанням відповідного президентського указу. В цьому році воно припадає на 19 травня.
День науки об’єднує працю багатьох творчих людей різних напрямків. Незважаючи на складність професії, це нелегкий, але цікавий труд, а люди, що присвятили йому своє життя, це люди віддані і зацікавлені у кінцевому результаті своєї праці.
Саме для ознайомлення з особливостями професії науковців та результатами їх праці вчитель біології Білецьківського НВК Вальчук Антоніна Романівна організувала для учнів 10 класу цікаву подорож на Устимівську дослідну станцію рослинництва та в Устимівський дендрологічний парк.
Учні дізнались, що Устимівська дослідна станція рослинництва є провідною установою Національного центру генетичних ресурсів рослин України. На сьогодні колектив станції працює за єдиною державною науково-технічною програмою "Генетичні ресурси рослин". На даний час колекція станції нараховують понад 26 тисяч зразків 115 культур, що складає близько 20 відсотків наявного в Україні генофонду культурних і дикорослих рослин.
Захопливою була і подорож стежками дендропарку, який має загальнодержавне значення в Україні. Площа його хоч і невелика (8,44 га), але вона являє собою унікальне зібрання деревних та кущових порід. Географія рослин представлена такими регіонами: Північна Америка, Європа, Крим, Кавказ, Сибір, Середня Азія, Далекий Схід, Китай, Гімалаї.
  Підготовила: А.Р.Вальчук, учитель Білецьківського НВК